شناسه خبر: ۱۶۳۰۹۸
لینک کوتاه کپی شد

تبعات افقی‌سازی مشهد؛ معماری ایرانی به کمک برج سازی بیاید

طباطبایی پژوهشگر و معمار گفت: کسانی که با امر بلندمرتبه‌سازی مخالفند و تاکنون توانسته‌اند با دراختیار داشتن رسانه‌ها، ذهن مدیران و مسئولان و تصمیم‌گیرندگان را هم مسموم کنند، ممکن است بگویند که بلندمرتبه‌سازی با اصول معماری اسلامی و ایرانی سازگار نیست که البته سخنی است سخیف و بی‌معنا.

تبعات افقی‌سازی مشهد؛ معماری ایرانی به کمک برج سازی بیاید

به گزارش مشهد فوری؛ محمدباقر طباطبایی پژوهشگر و معمار در گفتگو با اخبار مشهد گفت: الگوهای توسعه در هر شهری، باید منطبق بر مقتضیات تاریخی و فرهنگی آن و در راستای ارتقای اقتصادی و اجتماعی زیست شهری و کیفیت‌بخشی و رونق‌آفرینی در فرایندهای کسب‌وکار و سازندگی مختص به همان شهر باشد. 

طباطبایی اظهار داشت: تمدن بشری بر پایه استفاده از منابع برای تغییر و تبدیل آنها به فراورده‌های قابل استفاده، شکل گرفته است و تمام منابع مادی و بخش عمده‌ای از منابع انرژی، از کره زمین تأمین می‌شود و بنابراین محدود است پس باید در استفاده از منابع، صرفه‌جویی کرد، و معنای درست صرفه‌جویی، آن است که باید منابع با بهره‌وری بهینه، به سوی تولید آنها هدایت گردد.

وی افزود: مهم‌ترین فراورده شهری، فضاست؛ فضای کار و فضای سکونت و فضای فراغت و ارتقا. برای تولید فضا در  جهت استفاده سکونتی و فعالیتی، منابع گوناگونی صرف می‌شود. یکی از  منابع مهم و غیرقابل جایگزین در فرایند تولید فضا "زمین شهری" است و زمین شهری منبعی است محدود که جایگزینی آن، فقط از راه الحاق زمین‌های حریم و و خارج از حریم به شهر، یعنی تحمیل هزینه بسیار بر زیرساخت‌های شهری، امکان‌پذیر است.

طباطبایی خاطرنشان کرد: بر اساس آموزه‌های مذهبی و فرهنگی و اخلاق زیست‌محیطی، ادبیات ضابطه‌ها درباره نحوه استفاده از این منبع، باید چنین باشد: « در ازای مصرف میزان معینی از زمین، باید حداقل مقدار معینی فضا تولید شود» زیرا در غیر این‌صورت، منبع گران‌بها، هدر رفته‌است پس ما درباره زمین‌های شهری، بخصوص در نقاط ویژه‌ای که سرمایه‌گذاری‌هایی برای زیرساخت‌ها در آن انجام شده، باید کف تراکم ساختمانی تعیین کنیم نه سقف تراکم ساختمانی.

این پژوهشگر خاطرنشان کرد: در رویکرد متولیان امر و نسبت به بلند‌مرتبه‌سازی در مشهد، باید تغییری اساسی و بنیادی انجام شود، تا بتوان در راستای سیاست‌های کشوری تولید مسکن، سهمی داشت و گامی برداشت.

وی افزود: متأسفانه باید گفت که دیدگاه‌های ضد توسعه که تقریبا همگی موافق گسترش افقی شهر هستند، هم آبشخور مالی دارند هم ریشه در انگاره‌ها و اندیشه‌های کمونیستی. از یک طرف، خواهان کاهش تراکم و ممنوعیت بلندمرتبه‌سازی هستند تا شهر بطور افقی گسترش پیدا کند و زمین‌های کشاورزی را به درون خود بکشد و از طرف دیگر گروهی که با نگرش چپ‌گرایانه و تمایلات کمونیستی، آمال ضد توسعه خود را سیراب سازند که این گرایش‌ها هم به شهر آسیب رسانده هم به روستا.

photo_2024-11-06_13-49-25

طباطبایی عنوان کرد: از سویی گسترش افقی شهرها، جابجایی در درون آنها و دسترسی میان مراکز کار و فعالیت و سکونت را، به‌طور عمده متکی بر خودرو ساخته است که این امر در خدمت مافیایی است که با تولید ارابه‌های مرگ، خون ملت را در شیشه کرده، و آلودگی زیست‌محیطی و انواع بیماری‌های ناشی از آن، یکی از محصولات جانبی آنهاست.

وی افزود: از مقدمات فوق مشخص است که چرا باید در مشهد، تراکم ساختمانی حداقل تا دوبرابر وضع کنون افزایش یابد، تا حد امکان جمعیت ثابت و سیار در نزدیکی حرم مطهر رضوی که علت موجده و مبقیه شهر است جمع شوند و از گسترش بر زمین‌های پیراشهری بپرهیزند.

این  پژوهشگر و معمار  عنوان کرد : کسانی که با امر بلندمرتبه‌سازی مخالفند و تاکنون توانسته‌اند با دراختیار داشتن رسانه‌ها،  ذهن مدیران و مسئولان و تصمیم‌گیرندگان را هم مسموم کنند، ممکن است بگویند که بلندمرتبه‌سازی با اصول معماری اسلامی و ایرانی سازگار نیست که البته سخنی است سخیف و بی‌معنا.

وی ادامه داد:  معماری ایرانی به شهادت استادان آن، در هر زمانی از آخرین فناوری‌های موجود و در دسترس استفاده می‌کرده و هرگز از نوآوری و نوسازی سرنمی‌پیچیده و آن را مذموم نمی‌دانسته است.

 

ارسال نظر