وزرای خارجه عضو اکو در اجلاسیه مشهد چه گفتند؟
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان گفت: همکاری مشترک میان کشورهای عضو اکو باید در زمینههای مختلف تقویت شده و گسترش پیدا کند
به گزارش مشهد فوری؛ وزیر امور خارجه تاجیکستان در این نشست اظهار کرد: تاجیکستان همواره بر اهمیت حملونقل تاکید کرده است. سال گذشته نیز رئیسجمهور ما تاکید کرد که این کشور نقش بسیار مهمی در توسعه حمل و نقل در کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب ایفا میکند. تاجیکستان در حال گسترش تسهیلات حمل و نقل و خطوط هوایی و ریلیخود است و اخیرا ۱۲ پروژه حملونقل به ارزش یک میلیارد دلار انجام شده است.
سراجالدین مهرالدین ۱۳ آذر ماه، در بیست و هشتمین اجلاسیه اکو در مشهد، اظهار کرد: تاجیکستان همواره بر اهمیت حملونقل تاکید کرده است. سال گذشته نیز رئیسجمهور ما تاکید کرد که این کشور نقش بسیار مهمی در توسعه حمل و نقل در کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب ایفا میکند. تاجیکستان در حال گسترش تسهیلات حمل و نقل و خطوط هوایی و ریلیخود است و اخیرا ۱۲ پروژه حملونقل به ارزش یک میلیارد دلار انجام شده است.
وی افزود: ما علاقهمند به همکاریهای گستردهتر در استفاده از مسیر دریایی اعضای اکو هستیم. ارتقای همکاری در زمینه صنعتیسازی و تولید خدمات و کالا نیز ضروری است. سرمایهگذاری برای ایجاد تسهیلات ساختاری را تشویق میکنیم. تاجیکستان با ایجاد تسهیلات گمرکی، میخواهد تجارت بین اعضای اکو را سادهتر کند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان با بیان اینکه این کشور یکی از دغدغهمندان معضل تغییرات اقلیمی است، عنوان کرد: کشور ما ۹۸ درصد از انرژی برق خود را از هیدروپاور و منابع تجدیدپذیر به دست میآورد. ما تصمیم داری تا ۲۰۳۲ از منابع انرژی سبز استفاده همگانی کنیم و امیدواریم تا ۲۰۳۷ به یک کشور سبز تبدیل شویم.
مهرالدین با تاکید بر لزوم مقابله با آب شدن یخچالهای طبیعی، گفت: سازمان ملل باید یک صندوق مالی ویژه برای ممانعت از آب شدن یخچالهای طبیعی تشکیل دهد و از تمام شرکای خود میخواهیم راهکارهای خود برای حل این معضل را ارائه دهند.
وی با اشاره به عدم حضور نمایندهای از افغانستان در این نشست، بیان کرد: افغانستان اکنون با تروریسم و قاچاق مواد مخدر مواجه است، در حالیکه ما فکر میکنیم این کشور میتواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی اکو داشته باشد. تعریف پروژههای اقتصادی مشترک با افغانستان، یک سرمایهگذاری مهم برای آینده است و ما از آن حمایت میکنیم.
وزیر امور خارجه تاجیکستان همچنین با اشاره به جنایات بیش از یک ساله اسرائیل در غزه، عنوان کرد: تاجیکستان تنها راه برای حل بحران فلسطین را اجرای اجباری قطعنامههای سازمان ملل و ایجاد کشور مستقل فلسطینی میداند. ما از کشورهای ذینفع خواستار افزایش تحرکات برای انعقاد آتشبس هستیم.
اکنون زمان تحولات چندجانبه فرارسیده است
در ادامه نماینده وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست بیان کرد: جناب هاکان فیدان به دلیل برنامههای دیگری که داشتند، نتوانستند در این اجلاسیه حاضر شوند و من پیام ایشان را قرائت میکنم. اکنون زمان تحولات چندجانبه فرارسیده است. اهمیت سازمانهای منطقهای مانند اکو در حال افزایش است.
وی اضافه کرد: ما حدود ۶۰ درصد جمعیت جهان را در کشورهای عضو اکو داریم و دارای ساختارهای قوی برای افزایش همکاریها هستیم، با این وجود، هنوز به چشمانداز خودمان نرسیدیم. ما تنها 4درصد تجارت جهانی را به خودمان اختصاص دادیم که نشان میدهد هنوز بسیار عقبتر از ظرفیتهای تجاری منطقه هستیم. باید پروژههایی را ایجاد کنیم که نتایج ملموسی به همراه دارند. از همه کشورها جهت حمایت از موسسه آموزشی اکو که در آنکارا تشکیل شده، دعوت میکنم.
نماینده وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: باید بدانیم که سند چشمانداز ۲۰۲۵ اکو اهداف اقتصادی را اولویت داده است. امیدواریم با ایجاد نزدیکی بین خودمان، اهداف سازمان را محقق کنیم و انسجام منطقهای را افزایش دهیم.
وی درادامه گفت: امیدواریم آتشبس ۶۰ روزه لبنان پایدار شود. غزه همچنان اولویت ماست و خواهان توقف کشتارها هستیم بدون آتشبس، وضعیت غیرانسانی غزه قابل توقف نیست.
وی همچنین عنوان کرد: ریاست ایران در سال ۲۰۲۴ بر سازمان اکو موفق بود و از این بابت به عراقچی تبریک میگویم.
همکاری میان کشورهای عضو اکو باید تقویت شود
«جیحون بایراماف» روز سهشنبه در بیست و هشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در مشهد، برگزاری این اجلاس را فرصت خوبی برای مقابله موفق با چالشهای پیش روی کشورهای عضو دانست و اظهار کرد: باید تلاش کنیم در این قالب با برنامهریزی و هماهنگی اهداف مورد نظر را دنبال کنیم و در تحقق این مهم همکاری مشترک میان کشورهای عضو بسیار مهم است.
وزیر امور خارجه آذربایجان با بیان اینکه دبیرخانه اکو نقش مهمی در ارتقای تعاملات اعضای این سازمان دارد، افزود: امید است بتوانیم کارآمدی این سازمان را بیش از گذشته افزایش دهیم.
بایراماف، با اشاره به اینکه کشورهای عضو اکو باید در زمینه های مختلف همکاری داشته باشند، خاطرنشان کرد: کشور آذربایجان ۲ سازمان تخصصی از جمله مرکز انرژی های پاک دارد که امیدواریم به اهداف ۲۰۲۵ در این زمینه دست یابیم.
این مسوول در کشور آذربایجان، تقویت روابط کشورهای عضو در موضوعات آموزشی و علمی را خواستار شد و افزود: همکاری در حوزه های منطقه ای، معدن، ترانزیت و غیره را باید برای پیشبرد اهداف بسیار کلیدی مد نظر داشته باشیم.
وی ادامه داد: برخی کشورهای عضو اکو در خشکی محصور هستند و باید از طریق توسعه ترابری و گردشگری همکاری های ها را تقویت کنیم که کشور آذربایجان در این زمینه طرح های موفقی را در دست اجرا دارد که سازمان اکو می تواند در آن نقشآفرینی کند.
جیحون بایرام اف اظهار کرد: کشور آذربایجان سعی داد ظرفیت های ترابری خود را افزایش دهد که در این زمینه با جمهوری اسلامی ایران ارتباطات خوبی نیز دارد و در پی تقویت سرمایه گذاری در حوزه ترانزیت با این کشور همسایه است.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه باید گذرگاه بهتری بین اروپا و آسیا برقرار کنیم تا به همبستگی میان کشورهای منطقه کمک کند، افزود: از این طریق می توان صدور انرژی از آسیا به اروپا را تحقق بخشید.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان در توسعه صادرات انرژی پاک به راه های جدیدی دست یافته است، اظهار کرد: ما تلاش کرده ایم که نه تنها بین کشورهای منطقه، بلکه با کشورهای دورتر نیز ارتباطات خود را تقویت کنیم.
بایراماف گفت: در طول دوران ریاست آذربایجان بر اکو، به تقویت پیوندهای میان کشورها اهمیت خواهیم داد و اقتصاد پایدار را دنبال خواهیم کرد که امید است به این مهم دست یابیم.
ارسال نظر