شناسه خبر: ۱۶۳۴۲۹
لینک کوتاه کپی شد

صنعت خراسان رضوی در تب‌وتاب قطعی برق

دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان: احتمالا برنامه «۲ روز تعطیلی در هفته» برای صنعت اعمال می‌شود.

صنعت خراسان رضوی در تب‌وتاب قطعی برق

ناترازی برق در سال‌های اخیر سبب شده است برق صنایع در هفته یک یا دو روز متوقف کنند. هرچند تاکنون کمبود برق محدود به تابستان بوده، به گفته فعالان اقتصادی طی تماس‌هایی از آنها خواسته شده است مصرف خود را در فصل سرد سال کاهش دهند؛ زیرا احتمال قطع برق در روز‌های آینده وجود دارد.

امیر‌مهدی‌مرادی، دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان، می‌گوید که دیروز در ارتباط با قطع برق صنایع با شرکت برق استان جلسه داشته‌اند و مقرر شده است هرگونه قطع برق واحد‌های تولیدی براساس برنامه صورت بگیرد. او از تلاش برای کاهش مدت زمان قطع‌شدن‌ها از دو به یک روز هم خبر داد.

میزان خسارت صنایع خراسان‌رضوی

شهرام عیدی‌زاده، مدیر مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی، درباره قطع برق و خسارت آن به صنایع گفته است که خسارت ناشی از قطع برق برای صنایع برای هر کیلو وات بین ۷‌هزار تا ۶۳‌هزار تومان است. براساس تحقیقات انجام‌شده توسط معاونت پژوهشی انجمن ساتکا، صنایع مختلف نظیر فولاد، پتروشیمی و سیمان و دیگر‌صنایع به‌علت قطع برق متحمل خسارت‌های هنگفتی می‌شوند.

برآورد‌های صنایع پتروشیمی، فولادی و سیمان نیز نشان‌دهنده خسارت بزرگ عدم‌النفعی بالغ بر ۴‌تا ۵ میلیارد دلار به‌دلیل قطعی برق بوده و به‌طور‌خاص، صنعت فولاد با خسارت حدود ۳‌میلیارد دلار مواجه است. وی یادآور شد: براساس محاسبات صورت‌گرفته در بخش‌های مختلف صنعت خراسان‌رضوی (۲۲ زیرگروه صنعتی) بر مبنای داده‌های مرکز آمار و سازمان برنامه از روش ارزش افزوده، زیان روزانه قطعی برق برای صنایع استان در سال‌های ۱۴۰۲-۱۴۰۳ محاسبه شده است. میزان زیان روزانه تعطیلی صنعت در سال‌۱۴۰۳ بابت عدم‌النفع صنایع ناشی از قطع برق، ۳۵۳‌میلیارد تومان برآورد می‌شود.

ناترازی انرژی و تأثیر آن بر صنایع استان

دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان می‌گوید: وضعیت تأمین گاز و برق خراسان‌رضوی بحرانی و در آستانه یک چالش جدی قرار گرفته است. سرمایه‌گذاری ناکافی در حوزه انرژی در سال‌های گذشته سبب شده است مشکلات کمبود برق که پیش‌تر محدود به فصل تابستان بود، اکنون به زمستان نیز گسترش یابد. امیرمهدی‌مرادی می‌افزاید: یکی از دلایل اصلی بحران کمبود برق و گاز تطبیق نداشتن میزان سرمایه‌گذاری‌ها با رشد مصرف انرژی است. این مسئله به کمبود انرژی در تابستان و اکنون به محدودیت‌های شدیدتر در تأمین گاز و برق در زمستان منجر شده است. شرکت گاز هم از واحد‌های صنعتی خواسته است مصرف گاز خود را تا ۳۰‌درصد کاهش دهند. این کاهش در بسیاری از صنایع به‌معنای توقف تولید است؛ زیرا کوره‌های واحد‌های صنعتی به دمای لازم برای فعالیت نمی‌رسند. در چنین شرایطی واحد‌های صنعتی اگر هم فعالیتی داشته باشند، صرفا برای این است که کوره‌های خود را زنده نگه دارند. اگر کوره‌های واحد‌های تولیدی سرد شوند، در زمان فعالیت دوباره نیازمند مصرف انرژی زیادی هستند.

احتمال قطع برق صنایع

وی بیان می‌کند: در روز‌های اخیر، تماس‌هایی با واحد‌های مستقر در شهرک‌های صنعتی انجام و اعلام شده است که به‌دلیل ناترازی برق، برنامه دو روز تعطیلی در هفته برای این واحد‌ها اعمال خواهد شد. این تعطیلی‌ها، همراه با کاهش گاز، برای واحد‌های تولیدی تبعات زیادی دارد. توقف تولید موجب تأخیر در تحویل کالا به مشتریان و جریمه‌های احتمالی خواهد شد. قطع ناگهانی برق یا گاز می‌تواند به ماشین‌آلات آسیب وارد کند یا مواد اولیه را ضایع کند. با‌وجود توقف تولید، واحد‌ها همچنان مجبور به پرداخت حقوق نیروی انسانی و سایر هزینه‌های ثابت هستند.

مرادی ادامه می‌دهد: ادامه این روند می‌تواند تولید را به‌شدت کاهش دهد و بسیاری از واحد‌های صنعتی را با زیان‌های جبران‌ناپذیری مواجه کند. بدهی‌های بانکی، هزینه‌های سربار و خسارت‌های ناشی از عدم‌تولید از جمله مسائلی هستند که صنایع را تحت‌فشار قرار داده‌اند.

دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان تأکید می‌کند: برای جلوگیری از تشدید این بحران، نیاز است اقدامات فوری برای سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی و مدیریت بهینه منابع موجود انجام شود. حمایت‌های دولتی از صنایع در قالب تسهیلات و جبران خسارت‌ها نیز می‌تواند کمک بزرگی به پایداری تولید در این شرایط بحرانی باشد. این بحران نه‌تنها تولید صنعتی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بلکه پیامد‌های گسترده‌ای بر اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.

 

منبع: شهر آرانیوز

ارسال نظر