سیما فیلم متمرکز بماند یا به سراغ فاخرسازی برود؟
تمرکزگرایی سیما فیلم به تعبیرِ مهدی نقویان بروکراسیهای اداری اضافه را حذف میکند و به کمک چابکسازی فرآیند تولید و همسانسازی قیمتها میآید. اما در عین حال برخی تهیهکنندگان قدیمی هم نظر دیگری دارند.
به گزارش مشهد فوری؛ توجه شما را به یک گفتوگوی قدیمی با علیرضا افخمی جلب میکنم او چند سال گذشته به مناسبت ایام ماه مبارک رمضان و فعالیتِ گسترده او در ساخت سریالهای مناسبتی، محافظهکاری را کنار گذاشت و با صراحت نکاتی را بیان کرد.
آن روزها هنوز از تمرکزگرایی به این شکل خبری نبود؛ علیرضا افخمی در گفتوگویی (25 شهریورماه 1398) اینطور گفت: «این ساختاری که الآن در سریالسازی تلویزیون حاکم است و ساختار حوزه نمایش را برداشتند و بهشکل خیلی غلط در دوره مدیر قبلی سازمان صداوسیما اتفاق افتاد.
ما بارها سعی کردیم بهعنوان کسانی که تجربه سریالسازی در تلویزیون داشتیم فریاد بزنیم که "نکنید؛ این کار اشتباه است"! ولی تأثیری نداشت و آن مدیران قبلی اصرار کردند این طرح باید به ساختار جدید نمایشی تلویزیون تبدیل شود؛ و این استراتژی را از هویت شبکههای سیما گرفتند و یک مرکز مدیریتی حوزه نمایش ــ سیمافیلم ــ تشکیل دادند و همه اتفاقات نمایشی تلویزیون را به آنجا ارجاع دادند.
آنقدر تسلط سیمافیلم بر مدیران شبکه و تصمیمگیری یکسویه در سریالسازی استراتژی درستی نبود. سیمافیلم یک شبکه بینام بود که فقط کار نمایشی تولید میکرد ولی با دستور مدیر قبلی رسانه ملی به مدیریت مرکزی نمایش تبدیل شد؛ یعنی در واقع همه شبکهها زیرمجموعه این مرکز نمایشی شدند.
فارغ از هر اشکال و ایرادی، تمرکز سریالسازی در سیمافیلم، رقابت در شبکهها را از بین برد؛ یعنی سریالها به مدیران شبکههای سیما داده میشود و براساس کنداکتور ابلاغی سیما روی آنتن میبرند؛ نه از کموکیف و نه از تصویب فیلمنامه و ماجرای کلی ساخت سریال مربوطه خبر ندارند.
همه کارها زیرنظر مرکز نمایشی تلویزیون (سیمافیلم) انجام شده و برآمد آن را مخاطب، منتقدین و رسانهایها در شبکههای سیما میبینند و خوشامد و ناخوشایندیشان را رهسپار مدیران مربوطه در شبکههای سیما میکنند؛ در صورتی که با این رویکرد و استراتژی، آن مدیر شبکه فقط در حد یک پخشکننده، مسئولیت داشته است.»
15 مهرماه 1399 که موج انتقادات به ساخت سریال «ایلدا» برای ادای لهجه و گویش عشایری و لُری را شاهد بودیم آن روزها از شبکه یک سیما پخش میشد. دوباره آن موقع به تمرکزگرایی سیمافیلم اشاره شد؛
«یکی از مشکلاتی که سریالسازان و حتی شبکههای تلویزیونی با آن مواجهاند، عدم کیفیت مناسبِ کارها و اشراف نامناسبی که گاهی گریبانِ بسیاری از کارها را گرفته، تمرکزِ بیحدوحصر ساخت سریالها در سیمافیلم است. شاید یکی از نقاط ضعف مشهود در این سریال که انتقادِ بسیاری را بههمراه داشته، همین اشراف نامناسب کارگردان و حتی دستاندرکاران امر است که باید منطقه لرستان و آداب و پوشش و رفتارهایشان را بهتر میشناختند.
تلویزیون میتواند به گذشته طلایی خود در عرصه سریالسازی برگردد اگر این تمرکزگرایی ساخت سریال از یک مرجع به مراجع دیگر هم برود و رقابت میان شبکهها از بین نرود. شبکهها نباید تنها پخشکننده باشند و ساخت و سفارش و تصمیمگیری درباره سریالسازی تلویزیون در مرکزی دیگر اتفاق بیفتد. شبکهها با توجه به شناخت بهترِ مخاطبشان و کنداکتوری که هر روز با آن درگیرند بهتر میتوانند برای ساخت برنامه و سریالشان تصمیم بگیرند؛ همانطور که برخی از سریالهای سفارشی شبکههای سیما نشان میدهد باید سریالسازی در تلویزیون از تمرکزگرایی خارج شود.»
ارسال نظر