شناسه خبر: ۱۶۳۶۹۳
لینک کوتاه کپی شد

واقعیت بزرگ مشهد؛ زمین اضافه نداریم!

واقعیت بزرگ مشهد؛ زمین اضافه نداریم!

به گزارش مشهد فوری؛ مهندس اکبر دیسفانی پژوهشگر توسعه شهری در گفت‌و‌گو با اخبار مشهد گفت: به طور کلی از شهر مشهد به عنوان میراث فرهنگی‌معنوی ایرانیان یاد می‌شود و بعد در حالی که وابسته به بارگاه رضوی است و مرکزیت توسعه شرق کشور از دیدگاه آمایشی و همچنین از زاویه جایگاه ژئوپلیتیکی که دارد، در واقع باید بتواند نقش خود را در خصوص توسعه فضایی مطلوب برای ساکنان و زائران ایفا کند. 

دیسفانی اشاره کرد:به طور کلی شهر مشهد در نیمه شرقی کشور تنها کانون توسعه و قطب توسعه است و بنابراین بخصوص از جایگاه ژئوپلیتیک باید توانمندی مضاعفی در امر توسعه فضایی مطلوب برای ساکنان و زائران داشته باشد. 

وی ادامه داد: به دلالیل متفاوت تراکم جمعیتی و تراکم ساختمانی شهر مشهد بایستی افزایش پیدا کند به این معنی که باید بهره‌وری از زمین افزایش پیدا کند؛ براساس طرح جامع سوم از ۲۹ هزار هکتاری که شهر مشهد در حوزه سکونت در محدوده خدماتی گذاشته، حدود یک چهارم آن به حوزه سکونت اختصاص پیدا کرده و این موضوع بدین معنا است که ما اصلا از زمین شهری خود به طور بهره‌ور استفاده نکرده‌ایم. 

همچنین دیسفانی خاطر نشان کرد:ما برای حوزه سکونت، ۲۵ درصد از سطح شهر را قائل شده‌ایم و این در صورتی است که شهرها برای سکونت هستند و باید حداقل ۴۰ یا ۵۰ درصد عرصه شهری یا زمین شهری برای سکونت استفاده شود. 

وی عنوان کرد: یک موضوع مهم دیگر بحث تراکم ساختمانی است که تراکم ساختمان مشهد کمتر از ۱۳۰ درصد است و این میزان برای شهرهایی که بالای دو و سه میلیون جمعیت دارند باید حتما به ٢۴٠ تا ٢۵٠ درصد برسد، بنابراین ما در اینجا هم مسئله‌ای داریم که باید از ظرفیت شهری خود استفاده کنیم و باید به عنوان یکی از گونه‌های ساخت، بلندمرتبه‌سازی را به رسمیت بشناسیم و بهره‌وری از زمین را افزایش بدهیم تا افراد بیشتری بتوانند در مساحت کمتری از زمین استقرار پیدا کنند. 

وی اظهار کرد:مشهد از لحاظ زیرساختی در وضعیت خوبی است، به خصوص مسئله حمل و نقل که شبکه‌ای که ما الان در مشهد داریم در کمتر جایی وجود دارد و این زیر ساخت بسیار پر اهمیت است و ما باید پیرامون این زیرساخت ساختمان‌سازی را افزایش بدهیم. 

دیسفانی در ادامه گفت:ما نمی‌گوییم که بلندمرتبه‌ها می‌توانند بخش بزرگی از پذیرش جمعیت را حل کنند و اما به عنوان یک گونه ساخت و ساز می‌توانند بیان‌کننده توانمندی اقتصادی، توانمندی فنی و مهندسی و نماد توسعه باشند،

کشور ما در مبحث بلندمرتبه‌سازی از خیلی مکان‌ها مانند قاره آفریقا و بعضی از کشورهایی که ما حتی اسمشان را به عنوان کشور فقیر می‌بریم، عقب‌تر است و این اصلا خیلی غیر طبیعی است که ما در حال حاضر در مشهد ساختمان‌های بلند کم داریم و ما می‌توانیم این موضوعات را بر اساس طرح بلندمرتبه که قرار است تهیه شود و هنوز نهایی نشده است، پیگیری کنیم. 

وی در آخر عنوان کرد: یکی از اشکالاتی که ما در مشهد داریم این است که طرح مناسبی برای بلندمرتبه‌سازی به این معنا که کدام موقعیت برای بلندمرتبه‌سازی مناسب است، تهیه نشده است و ما باید این واقعیت را بپذیریم که دیگر نمی‌توانیم به شهر مشهد زمین اضافه کنیم.

 

ارسال نظر