مروری بر زندگی قاضی مقیسه
مقیسه و حکمهای جنجالیاش؛ از زندان غیابی برای گوگوش تا دادگاههای سال ۸۸
محمد مقیسه، قاضی جنجالی احکام سیاسی صبح امروز ترور شد. او در مقابل کاخ دادگستری به همراه دو قاضی دیگر مورد سوءقصد قرار گرفت که او و قاضی رازینی جان خود را از دست دادند. اما چرا قاضی مقیسه نامی آشنا در احکام سیاسی است. او که بود و در طول زندگی خود چه کرد؟
محمد مقیسه ای معروف به حاج ناصر یا ناصریان، متولد ۱۳۳۵ در سبزوار بود. مقیسه از سال ۱۳۶۰ با نام مستعار ناصریان فعالیت خود را در دادسرای انقلاب اسلامی آغاز کرد و در طول سالها به سمتهای مختلفی از جمله رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران و رئیس دیوان عالی کشور رسید.
آغاز یک مسیر قضائی
محمد مقیسه پس از تحصیلات ابتدایی و متوسطه، به تحصیل در رشته حقوق پرداخت. او از سال ۱۳۶۰ به عنوان قاضی در دادسرای انقلاب اسلامی فعالیت خود را آغاز کرد و به سرعت به سمتهای بالاتر ارتقا یافت. آخرین محل کار مقیسه، اتاق ریاست دیوان عالی کشور بود. او از ۲۱ آبان ۱۳۹۹ به دیوان عالی منتقل شد تا صبح امروز که مقابل ساختمان آن، شهید شد.
مقیسه در وقایع مربوط به زندانیان سیاسی تابستان ۱۳۶۷ نقش داشت؟
ایرج مصداقی که نقش پررنگی در برگزاری دادگاه حمید نوری در سوئد داشت، مدعی شده که مقیسه در اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷ نقش داشته است. این ادعا هیچوقت اثبات نشد اما حالا گفته می شود که عملیات سوء قصد به جان قضات از سوی منافقین هدایت شده است.
قاضی مقیسه و سال ۸۸
مقیسه به عنوان یکی از قضات برجسته و جنجالی، مسئولیت محاکمه بسیاری از زندانیان سیاسی را بر عهده داشته است. او به ویژه به عنوان قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی، مسئولیت رسیدگی به پروندههای مرتبط با اعتراضات پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ را بر عهده داشت. او حکمهای طولانی مدتی برای افرادی چون بهاره هدایت (۹ سال زندان) و میلاد اسدی (۷ سال زندان) صادر کرد.
مقیسه در برگزاری دادگاههای گروهی برای متهمان حوادث پس از انتخابات نقش داشت. این دادگاهها پشت درهای بسته برگزار میشدند و بسیاری از چهرههای سیاسی اصلاحطلب در آنها به اتهاماتی نظیر "اخلال در نظم عمومی" و "تلاش برای براندازی نظام" محاکمه شدند. به عنوان مثال، چهرههای شناختهشدهای چون بهزاد نبوی و عبدالله رمضانزاده هر یک به پنج سال زندان محکوم شدند، در حالی که دیگر فعالان سیاسی نیز مجازاتهای سنگینی دریافت کردند. بخش از این دادگاه از تلویزیون پخش شد.
او همچنین احکام اعدام برای آرش رحمانیپور و محمدرضا علیزمانی به اتهام برنامهریزی برای اقدامات مسلحانه صادر کرد.
چه احکام مهمی توسط قاضی مقیسه صادر شده است؟
قاضی محمد مقیسه، به عنوان یکی از قضات برجسته و جنجالی در قوه قضائیه ایران، احکام سنگینی را در طول دوران فعالیت خود صادر کرده است. برخی از مهمترین این احکام شامل موارد زیر است:
اعدام حامد روحینژاد و جعفر کاظمی به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق.
اعدام سعید ملکپور که بعدها به حبس ابد تقلیل یافت.
۱۴۰ سال زندان برای هفت مدیر جامعه بهایی.
۸۹ سال زندان برای متهمان سایت آپارات.
۳۳ سال زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق برای نسرین ستوده.
۲۰ سال و نیم زندان و ۱۹۸ ضربه شلاق برای مهدی موسوی و فاطمه اختصاری.
صدور احکام غیابی زندان برای تعدادی از ایرانیان خارج از کشور از جمله گوگوش که او را به ۱۶ سال زندان محکوم کرده بود.
حکم قاضی مقیسه در پرونده آپارات
قاضی مقیسه در پرونده آپارات، حکم ۱۰سال زندان برای محمد جواد شکوری مقدم، بنیانگذار و مدیرعامل آپارات، به دلیل بارگذاری یک ویدئو مربوط به کودکان در این پلتفرم صادر کرد. این حکم همچنین شامل هفت متهم دیگر مرتبط با تهیه گزارش مذکور نیز میشود.
به جز مدیرعامل، دیگر متهمان این پرونده نیز به اتهام «تشویق به فساد» به تحمل ۱۰ سال حبس و به اتهام «انتشار محتوای مبتذل» به یک سال حبس محکوم شدند. در مجموع، این احکام به ۸۹ سال حبس برای تمام متهمان پرونده منجر شد.
این احکام در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی صادر شده و روابط عمومی آپارات اعلام کرده است که این رأی بدوی بوده و تجدیدنظرخواهی از آن انجام خواهد شد.
قاضی مقیسه برای کدام هنرمندان حکم صادر کرده است؟
برخی از مهمترین احکام صادره توسط مقیسه برای هنرمندان به شرح زیر است:
فاطمه اختصاری و مهدی موسوی: این زوج شاعر به ترتیب به ۱۱ سال و نیم و ۹ سال زندان و ۹۹ ضربه شلاق محکوم شدند. این حکم به دلیل سرودن اشعار سیاسی-اجتماعی و همکاری با خوانندگان خارج از کشور صادر شد.
مهدی رجبیان و حسین رجبیان: این دو هنرمند به اتهام توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظام هر یک به شش سال زندان محکوم شدند. پرونده آنها همچنین شامل یوسف عمادی، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی، بود که او نیز به شش سال زندان محکوم شد.
پرستو فروهر: هنرمند و نقاش، به اتهام توهین به مقدسات و فعالیت تبلیغی علیه نظام به شش سال حبس تعلیقی محکوم شد.
کیوان کریمی: فیلمساز مستقل ایرانی که به جرم ساخت فیلمی درباره گرافیتیها و نقاشیهای دیواری تهران به ۶ سال زندان و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم شد.
محکومیتهای غیابی: قاضی مقیسه همچنین احکام غیابی برای تعدادی از هنرمندان مانند گوگوش صادر کرده است که او را به ۱۶ سال زندان محکوم کرده است.
تحریمهای بینالمللی قاضی مقیسه
مقیسه تحت تحریمهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده قرار داشت. این تحریمها شامل ممنوعیت ورود به این کشورها نیز میشد.
ارسال نظر