خلق درآمد پایدار با استفاده از توانمند سازی داراییهای شهری
سیدعلی عادل رستخیز، متخصص اقتصاد شهری

به گزارش مشهدفوری، متن پیشرو یادداشت سیدعلی عادل رستخیز است:
در شرایط دشوار اقتصادی آنچه عامل ایفای نقش شهرها به عنوان مراکز اقتصادی است استفاده بهینه از داراییهای شهرداری در کارایی حاصل از بهره بردای درست از آنها است.
اینکه شهرداری مقدار قابلتوجهی دارایی داشته باشد و از دارایی خود استفاده بهینهای در جهت خدماترسانی بهتر به مردم و ایجاد درآمد پایدار نداشته باشد بههیچ وجه قابلقبول نیست.
شهرداریها اموال و داراییهای قابلتوجهی اعم از زمین، ملک، مسکن و تجهیزات و ماشینآلاتی دارند که عموماً به صورت بهینه مورداستفاده قرار نمیگیرد؛ و در بسیاری از موارد مدیران تصمیم ساز شهری از وجود آنها اطلاعی ندارند؛ در این نگارش به منظور خلق درآمد پایدار بیشتر و تحقق بهشت سرمایهگذاری در شهر مشهد، استفاده از ظرفیت داراییهای شهرداری مورد تاکید است.
یکی از راهکارهای تعیین شده برای رسیدن به افزایش درآمد پایدار و کاهش مخارج، استفاده از ظرفیت دارایی شهرداری یا به عبارتی توانمندسازی و مولدسازی داراییها است.
برای کسب این درآمدها طی کردن مراحل 4 گانه، شناسایی دارایی ها، انتخاب داراییهای مولد، تعیین فرصتهای سرمایه گذاری و راهکارهای مالی و در نهایت راهبری پروژه لازم و ضروری است.
در گام نخست یکی از وظایف مهم معاونت اقتصادی شهرداری مشهد شناسایی داراییهای شهرداری و تشکیل بانک اطلاعاتی به عنوان سامانه دارایی و اموال شهرداری است. باید دقت شود که همه داراییها به موتور رشد تبدیل نخواهد شد. این عملیات باعث ایجاد در انضباط در مدیریت دارایی شهرداری و در هزینهها میشود و همچنین باعث میشود اموال شهرداری احصا شود و در ادامه تبدیل داراییهایی که نه تنها برای شهرداری درآمد ایجاد نمیکند بلکه بار هزینهای هم بر دوش آن میگذارند به داراییهای ارزش آفرین با درامد پایدار ایجاد میشوند.
در گام دوم استفاده از ظرفیت داراییهای شهرداری به معنای فروش داراییها نیست بلکه به معنای بهرهبرداری از داراییهای مولد شهرداری است که امکان آن را دارند، لذا غربال آنها لازم و ضروری است. داراییهای مولد داراییهایی هستند كه امکان ایجاد بازده تجاری دارند و یا برای ایجاد بازده تجاری نگهداری میشوند. در برخی موارد بخشی از دارایی شهرداری برای تقویت بخش دیگر به فروش برسد اما اصل بر استفاده پایدار از داراییهای شهرداری است.
در گام سوم، فرصتهای سرمایهگذاری با استفاده از نظرات کارشناسی و سامانه پیشنهادات مردمی تعیین میشود. به عنوان نمونه یکی از اقداماتی که میتوان در این زمینه انجام داد، زمینهای شهرداری است به این صورت که زمین بازی برد - بردی بین مردم، بخش خصوصی و شهرداری ایجاد میشود و بخش خصوصی با ساخت و ساز در زمینهای شهرداری با مدل درآمدی خاصی زمینهای بلااستفاده سازمانها و شهر را مولد کند.
در گام چهارم باید در نظر گرفت هر پروژه سرمایهگذاری شهری پروژه منحصر به فرد است و فرآیند خاص خود را دارد و باید برای آن مدیریت پروژه صورت پذیرد. لذا لازم است مدیران سرمایهگذاری متبحری به کار گرفته شوند. در این خصوص آموزش مدیران سرمایهگذاری لازم و ضروری است.
در نهایت باید گفت توانمندسازی داراییهای شهری از اقداماتی است که نیاز به هماهنگی بالا دارد و به جهت درگیری ذینفعان زیاد در آن، کاری بسیار سخت به نظر میرسد اما شهرداری مشهدالرضا(ع) برای تأمین بودجه و انجام کارهای جهشی چارهای جز حرکت به سمت درآمدهای پایدار ندارد لذا امید است مدیریت شهری با همدلی و همفکری و نگاه اینکه همه خادم الرضاییم این فرصت طلایی را غنیمت شمارند و پیشرفت اقتصادی شهر را به زائرین و مجاورین امام مهربانی عرضه کنند.
منبع: مشهد فوری
345
ارسال نظر